You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.

UNIQUE 2 Trade - Műanyagdaráló

Napjaink igen sarkalatos kérdése a környezetvédelem. Jelenünk és jövőnk attól függ mennyire vigyázunk környezetünkre, mennyire teszünk meg mindent a keletkezett hulladékok újrahasznosítása ill. ártamatlanítása érdekében. A keletkezett hulladékok egy része természetes úton lebomlik, nagyobbik része viszont nem. Ezen utóbbiak egy része újrahasznosítható, másik része viszont megsemmisítést igényel, gyakorlatilag elégetésre kerül.

Igy van ez a műanyagipar területén is. Igen fontos, hogy a keletkezett hulladékot a lehető legnagyobb mennyiségben újrahasznosítsuk, akár azonnal, a termelés során, vagy ha erre nincs mód, azaz a termék, illetve a gyártási technológia azt nem teszi lehetővé, akkor gyűjtsük össze és arra szakosodott cégek közreműködésével kerüljön sor az újrahsznosításra.

A keletkezett műanyag hulladék feldolgozásának egyik első fázisa a darálás.

Cégünk 2 fajta darálót forgalmaz: késes (135 – 460 ford/perc - az olasz C.M.G. SpA cég gyártmánya) és a lassú fordulatú (25 ford/perc) körmös (a francia Moditec cég gyártmánya). Nem mondható, hogy az egyik jobb technológia, mint a másik. Mindkettőnek megvannak a másikhoz viszonyított előnyei és hátrányai. Mindkét fajta használható un. gyártosori és központi darálóként egyaránt. Amíg a késes nagyobb fordulaton működik, és a darálék méretét a kamra alatt elhelyezett rostély furata határozza meg (emiatt a szemcse nagysága nem egyenletes, csak a max. méret garantálható és teljesítményük is nagyobb), addig a körmös darálók esetében a darálék szemcsenagysága egyenletes, méretét a körmök mérete határozza meg. A lassúfordulatú körmös darálók igen fontos tulajdonsága az újraindíthatóság, azaz, ha a darálék tartályból nem megfelelő az ürítés, a beépíthető szintérzékelő leállítja a darálót, majd pedig újraindítja azt, ha az ürítés eredményeként a szint a max. alá süllyedt. A körmös darálók további előnye késes társaival szemben, hogy egyáltalán nincs, vagy csak igen kis mértékű a porképződés, amely tulajdonságuk igen előnyössé teszi használatukat üvegszálas anyagok darálására. Mindkét cégünk által forgalmazott daráló család tagjai igen magas minőségi színvonalat képviselnek. A Moditec cég lassú fordulatú körmös darálói a piacon kapható hasonló termékekkel összehasonlítva az alábbi egyedi jellemzőkkel rendelkeznek: ABS (blokkolásgátló), amely 3-szori próbálkozás után leállítja a darálót, ha z előtörő kés kemény, nem törhető anyaggal találkozik; a MASHER (behúzó), amelynek feladata a kamrába kerülő anyag lazítása, ill. a terjedelmes termékek behúzása/betolása a darálókörmökhöz; az IMD (integrált fémdetektor), amely 0,04 mp alatt leállítja a darálót, riaszt és jelzi az LCD monitoron azt, hogy fém került a darálóba.

A CMG késes darálói egy speciális adagoló garat kiegészítéssel kiválóan alkalmazhatók hosszú, az extrudálási technológia hulladékának szakszerű ledarálására. A speciális garat a terméket közvetlenül a darálókamrába vezeti, biztosítva ezáltal a folyamatos táplálást, a hosszú anyag „behúzását”.

A CMG darálók alkalmasak az alábbi anyagok darálására:

a. Thermoplasztikus gumi
b. Fa
c. Nem vastartalmú fémek
d. Gumiabroncs
e. Polyuretán hab és habgumi latex, gázvisszanyerő készülékkel

A folyamatos fejlesztés eredményeként már kapható a darálókhoz különböző teljesítményű porelszívó/leválasztó berendezés is.

Késes darálók  |  Lassú fordulatú körmös darálók